Semne ca ar trebui sa vedem un oftalmolog

Uneori tindem sa credem ca avem nevoie sa mergem la un consult doar atunci cand incepem sa nu mai vedem bine formele obiectelor, dar adevarul este ca sunt mult mai multe semen care ne indica faptul ca avem nevoie de un consult.

  1. Lumini colorate, in forma ciudate sau pete negre fosforescente – pot sa anunte dezlipirea retinei. Cauzele pot fi : glaucom sau o lovitura serioasa in zona ochiilor.
  2. Pierderea temporara a vederii. Chiar daca se intampla neantuntat sa iti pierzi vederea si la fel de repede sa isi revina nu este ceva trecator. Aceasta pista trebuie verificata pentru ca aceasta pierdere temporara brusca sa fie cauzata de boli precum: degenerescenta maculara legata de varsta (care este principala cauza de orbire la persoanele cu varsta peste 65 de ani) sau un tip de glaucom (se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale);
  3. Durerea la nivelul ochilor.  Majoritatea afectiunilor oculare nu dor, insa exista si boli in care se resimte o durere la nivelul ochilor. Aceste boli sunt : glaucom, ochi uscati, lovitura la ochi, eroziunea corneei (zgarietura) sau cancer ocular.
  4. Chiar daca pare banal sa ne zgariem, lovim usor la nivelul ochiilor daca apar simptome precum roseata ochilor si durerea care dureza mai mult de 15 – 20 de minute, trebuie consultat un oftalmolog.
  5. Disconfort persistent la nivelul ochilor. Uneori nici nu ne dam seama ca facem activitati ce ne pun in pericol ochii sau ca unele dintre cele mai banale lucruri (statul la calculator) ne pun in pericol vederea. Daca resimti un disconfort constant inseamna ca ceva nu mai functioneaza bine.
  6. Privirea incetosata poate fi un semn ca abia te-ai trezit sau ca ai putea sa ai: glaucom, uveita, dezlipirea retinei sau degenerescenta maculara. Sau in cazul in care este doar un ochi care are aceste simptome, aparent ar putea semnaliza din timp un posibil atac de inima. Chiar daca sunt trecatoare aceste episoade de incetosare a privirii ar trebui sa verifici un medic oftalmolog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish
en_USEnglish
%d bloggers like this: