Problemele de vedere nu se opresc la miopie si hipermetropie

80% din informatia pe care o acumulam si interpretam din mediul extern provine de la nivelul ochiilor. Ochii sunt considerati al doilea organ, dupa creier, pe lista importantei in rolul dezvoltarii si functionarii omului. O afectiune banala oculara poate afecta simultan: stomacul, muschii faciali si ritmul circadian ( ciclul de 24 de ore al proceselor biochimie, fiziologice si comportamentale).

Ochii sunt, pe langa piele, unul dintre cele mai mari si mai expuse organe cu functie de receptare si procesare a informatiei, tocmai de aceea trebuie sa ii protejam.

Ochii pot fi afectati puternic de schimbari termice si lumina. Unul dintre cele mai comune si prezente pericole pentru ochii nostri in ziua de azi este “lumina albastra”.

Lumina albastra o gasim peste tot in mediul inconjurator. O regasim emisa natural de soare fiind una dintrele cele mai scurte si inalte unde solare pe care le receptam, dar si artificial de la leduri si device-uri. Pentru a oferi claritate si luminozitate imaginilor monitoarele si display-urile folosesc lumina albastra. Fiind o unda scurta de lumina aceasta straluceste puternic si brusc (asemenea unui flash) si pe termen lung produce leziuni vederii. Arderea rapida a undei de lumina produce o stralucire ce afecteaza pigmentii oculari (perceperea contrastelor) si claritatea imaginilor pe care le proceseaza ochiul.

In natura undele de lumina albastra ne fac sa percepem cerul albastru, regleaza ciclul de somn si inclusiv schimbarile de stare de spirit. Au un rol important in viata umana, insa supraexpunerea la lumina albastra (fie in fata pc-ului la munca, pentru hobby, utilizarea telefonului) afecteaza secretia de melatonina (un reglator al somnului), poate produce episoade depresive si leza ochiul permanent pana la pierderea totala a vederii.

In mod normal ochiul are un filtru natural pentru lumina albastra, dar acesta nu face fata atator surse. Asadar ochiul are nevoie de ajutor si protectie impotriva supraexpunerii. Metodele optime de a ne asigura ca ochii nu sunt lezati de supraexpunere sunt controlul oftalmologic periodic si ochelarii cu spectru de protectie contra luminii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish
en_USEnglish
%d bloggers like this: