Ce putem face pentru a ne menaja ochii daca lucram foarte mult cu calculatoarele

Sunt mai multi factori ce ne pot afecta acuitatea vizuala si ne pot leza ochii. Printre cele mai daunatoare lucruri din mediul inconjurator se numara lumina monitoarelor sau schimbatul excesiv de focalizare. Putem sa ne protejam ochii luand cateva masuri de precautie.

  1. Ajusteaza distanta dintre monitor si ochii tai. Distanta dintre ochii tai si monitor trebuie sa fie de minimum un brat perfect intins.
  2. Daca in munca ta ai nevoie de carti sau agenda, trebuie sa le pozitionezi la o distanta corecta. Schimbul de focalizare si miscarea sus-jos a capului costanta conduc la oboseala ochiilor, pentru ca trebuie sa schimbe focalizarea de mai multe ori. In plus oboseala ochiilor poate atrage dupa sine migrene. Cartea sau agenda trebuie sa fie deasupra tastaturii si cativa cm sub latura de jos a monitorului. Incearca pe cat posibil sa folosesti un suport de carte.
  3. Clipeste des. Un om clipeste in medie de 20 de ori pe minute, dar cand suntem foarte concentrati la monitoare medie scade la jumatate. Clipeste intentionat, o data la 5 secunde, pentru a iti pastra ochii umezi. Indicat ar fi sa iei o pauza de 2-3 minute o data la 20 de minute pentru a nu iti usca sau obosi ochii prea tare.
  4. Ajusteaza luminozitatea monitorului. Desi pare ca monitorul trebuie sa fie cel mai luminos obiect din camera acesta nu este un lucru batut in cuie. Lumina monitorului trebuie sa se piarda in ambient. Daca esti intr-o camera luminoasa poti da luminozitatea mare, insa daca lucrezi intr-o camera care dispune de mai putina lumina incearca sa scadeti cat de mult posibil intensitatea luminii. In orice caz, ochii or sa reactioneze la lumina ajustata gresit. Mici intepaturi sau senzatia de presiune o sa apara in momentul in care luminozitatea nu este bine ajustata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish
en_USEnglish
%d bloggers like this: